Zdrowy szczypiorek

Nela Radziwanowska - zarabiaj z Duolife

Zdrowy szczypiorek

Zdrowy Szczypiorek

Szczypiorek to bardzo charakterystyczna i popularna roślina. Można ją traktować choćby jako alternatywę względem cebuli czy czosnku, które nie wszystkim przypadają do gustu, lecz posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Te ma w sobie także szczypiorek, który jest aromatyczny i przystępny smakowo dla większości osób. Do tego można go łatwo uprawiać niemal w każdych warunkach, nawet mieszkalnych. Czym charakteryzuje się ta roślina i czemu warto po nią sięgać?

 

Właściwości

Szczypiorek zalicza się do rodziny roślin czosnkowatych, a jego pełna nazwa to tak naprawdę “czosnek szczypiorek”. Może to być nieco zaskakujące, gdyż ma on subtelniejszy smak niż klasyczny czosnek, co odpowiada zresztą wielu osobom. Jego dodatkowym atutem jest bardziej dekoracyjny charakter. Co ciekawe rośnie on w stanie dzikim, ale może być też uprawiamy i z tego względu jest on popularny w zasadzie na całym świecie. Jego zdrowotne właściwości zauważano już od czasów starożytności, a w Europie jest doceniany już od kilku stuleci. Z uwagi na wiele swoich właściwości i wartości odżywczych, jest on uznawany za roślinę leczniczą. Przy niskiej wartości energetycznej (zaledwie około 30 kalorii w 100 g), szczypiorek dostarcza białka, tłuszczy, węglowodanów, a także wielu witamin – witaminy A, C i E oraz z grupy B (w tym bardzo potrzebną witaminę B6). Dodatkowo roślina zawiera cenne składniki mineralne, takie jak: potas, wapń, żelazo, sód, magnez, fosfor czy jod. Obecność tak wielu ważnych składników sprawia, że szczypiorek przyspiesza metabolizm, pomaga przy zaparciach i pozwala zaostrzać apetyt. Roślina może być doskonałym wsparciem podczas okresu odchudzania, przy okazji dodając potrawom charakteru, dzięki czemu można stosować mniej soli. Swoją intensywność szczypiorek zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych – mają one silne działanie bakteriobójcze, co sprzyja też przy zwalczaniu stanów zapalnych czy infekcji.

 

Uprawianie szczypiorku

Popularność szczypiorku wynika również w dużej mierze z łatwości jego uprawiania. Oczywiście jest on dostępny w większości sklepów, lecz można hodować go we własnym ogrodzie czy nawet domu lub mieszkaniu. Wysiewa się go z nasion lub kępek, umieszczanych bezpośrednio w gruncie lub w ziemi w doniczce bądź skrzyni. Rośnie on bardzo szybko i jest mało wymagający – niepotrzebne są mu żadne nawozy i wystarczy regularne podlewanie. Wodę należy uzupełniać z wyczuciem, gdyż zbyt duża jej ilość spowoduje przegnicie cebuli i obumarcie samych liści, a przy zbyt małej ilości wody, liście oczywiście wyschną. Co 2-3 lata kępki szczypiorku należy wykopać i rozdzielić cebulki, ponieważ przy zbyt dużym zagęszczeniu, liście mogą nie rosnąć w tak okazałej formie jak powinny.

 

Zastosowanie

Dużym atutem szczypiorku jest jego szerokie zastosowanie w kuchni. Przy właściwościach podobnych do czosnku, jest on łagodniejszy i świetnie sprawdza się jako dodatek, zarówno do przekąsek na zimno, jak i dań na ciepło. Można go stosować jako ozdobę kanapek czy sałatek, a doskonale pasuje do jajek w różnej formie (z majonezem, w paście jajecznej, do jajecznicy czy omletu). Świetnie komponuje się też z nabiałem, w tym w szczególności z twarogiem. Posiekany szczypiorek z powodzeniem można również jednak dodawać do makaronów, zapiekanek, ziemniaków, ryb czy potraw mięsnych.

Zobacz moje pozostałe artykuły

Sport to zdrowie

Ochrona przed koronawirusem

Woda dla urody

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *